Yükleniyor...

Göz Tembelliği Nedir?

Göz Tembelliği Nedir?
29 Ocak 2020

Göz Tembelliği Nedir?

Doğum sonrası her iki gözden gelen sağlıklı görsel uyarılar ile görüntüler beyinde birleştirilerek tek bir görüntü olarak algılama öğrenilir. Bu öğrenme sürecine engel olan her durum ise göz tembelliği olarak adlandırılmaktadır.

Göz tembelliği en basit haliyle tek taraflı veya çift taraflı olarak görme keskinliğinde gerçekleşen azalma olarak nitelendirilir.


Göz Tembelliği Neden Kaynaklanır?


-        Gözlerde kayma (şaşılık) olması,

-        İki gözün gözlük numaralarının birbirinden çok farklı olması,

-        Görme eksenini kapatacak göz kapağında düşüklük veya

-        Doğumsal katarakt olmasıdır.

Eğer göz tembelliğine neden olan sebep şaşılık ve/veya göz kapağından kaynaklı düşüklük ise aile doğum sonrasında bu durumu hızlıca fark ederek, çocuğunu göz kontrolüne getirir ve bu sayede tedavi süreci başlamış olur.

Eğer sizin de çocuğunuzda şaşılık veya göz kapağında düşüklük şikayeti varsa geç kalmadan buraya tıklayarak randevu alın ve tedavi sürecini planlayalım.

Eğer göz tembelliğine sebep olan şikayet iki gözün gözlük numaralarının birbirinden farklı olmasından kaynaklı ise, eğer rutin bir göz kontrolü yapılmazsa, aile çocuğun dışarıdan gözlemlenen bir rahatsızlığı olmadığı için durumu fark edemez ve tedavi sürecine geç başlanır. Tedaviye geç başlamak bazen tedavi sürecinin uzamasına bazen hastanın tedaviye yanıt vermemesine neden olur.

İşte bu sebeplerden dolayı çocukların  6 Ay – 1 Yaş ve 3 Yaş – 6 Yaş arasında mutlaka rutin göz kontrolünden geçmeleri gerekmektedir.

Eğer rutin göz muayenesi için randevu talebiniz varsa buraya tıklayarak uygun zamana randevu alabilirsiniz.


Peki Göz Tembelliği Tedavi Süreçleri Nelerdir?


Göz Tembelliği Tedavisi için Çocuklar;

Öncelikle yukarıda saymış olduğumuz göz tembelliğine neden olan faktörler neler ise bunun tespiti yapılır. Eğer şaşılık veya göz kapağı düşüklüğü göz tembelliğini tetikliyorsa ilk olarak bu durumu düzeltmek için şaşılık ve göz kapağı düşüklüğü için cerrahi tedavi gerçekleştirilir.

Eğer gözlük ihtiyacı var ise gözlük tedavisine başlanır. Bundan sonraki süreçte ise hastanın yaşı ve göz tembelliği sürecindeki ilerlemeye göre göz kapama tedavisi gerçekleştirilir.

Göz kapama tedavisi sırasında sağlıklı göz kapatılarak, tembellik yaşayan gözün daha fazla çalışması sağlanır. Böylece tembel olan gözün görme oranında artış tespit edilir. Tedavinin süresi, gün içerisinde kapamanın ne kadar gerçekleşeceği gibi hususlar göz tembelliğinin durumuna göre hekiminiz tarafından belirlenir.

Göz Tembelliği kontrol ve tedavisi için randevu almak için lütfen buraya tıklayın.

Göz Tembelliği Tedavisi için Yetişkinler;

Eğer göz tembelliği rahatsızlığı tespit edilen hasta bir yetişkin ise göz kapama tedavisi sonuç vermediğinden dolayı nörovizyon tedavisi uygulanır.

Bu tedavide kişiye tekrarlayan değişik kontrasta sahip görüntüler gösterilir ve görsel görevler verilir. Bilgisayar programı tabanlı ve kişiye özel olan nörovizyon tedavisinin yetişkin dönemde görme keskinliğini artırdığını belirten çalışmalar mevcuttur.

Nörovizyon tedavisinde ilk seans doktor ile hastanede gerçekleştirilirken sonraki seans hastanın kişisel bilgisayarında kendi başına gerçekleştirmesi sağlanabilir.

Tedavi hafta 2-3 gün 30-40 dakikalık zamanlarda gerçekleştirilir. Tedavi süresince yapılan kontrollerde görme keskinliği kontrol edilerek, duruma göre tedaviye devam edilir.

Tedavi edilebilir bir hastalık olan Göz Tembelliği tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde çocuklarımızın meslek seçimlerini bile etkileyebilmektedir. Bu nedenle rutin göz kontrollerini çocuklarımın ilgili yaş dönemlerinde aksatmamalıyız. Rutin göz kontrolü randevusu almak için lütfen buraya tıklayın.