Bebeklerde Kabızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kabızlık bir yaşından daha küçük bebeklerde yaygındır ve genellikle anne babalar için derin bir endişe kaynağı olarak gözlemlenir. Bazen bebeğinizin kabız olduğunu düşünürsünüz ancak gerçek durum bebeğinizin bağırsaklarının düzene girme sürecine denk gelirsiniz. Normal şartlarda bir bebeğin kakası yumuşaktır ve bağırsaklardan kolaylıkla geçebilir. Ancak bazı dönemlerde bağırsak hareketlerinin düzensizliğinden kaynaklı kabızlık belirtileri gösterebilir. Nadirde olsa kabızlık, sinir eksikliği veya alt kalın bağırsakta gerçekleşen yapısal problemlerden kaynaklı gözlemlenebilir.
Bebeklerde Oluşan Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?
Kabızlık doğum sonrası sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde çok nadiren gözlemlenirken, mama ve katı besinler ile beslenen bebeklerde daha sık gözlemlenir. Bebeklerde gözlemlenen kabızlık rahatsızlığının ana nedenini sorgulayacak olursak yeteri derecede sıvı tüketmemesi olarak tanımlayabiliriz.
Bebeklerde kabızlığa ayrıca; Hirschsprung hastalığı, hipotiroidizm veya kistik fibroz gibi altta yatan bir durum neden olur.
Turgutlu Odak Tıp Merkezi Çocuk Hastalıkları Polikliniğinden Randevu Almak İçin Lütfen Buraya Tıklayın…
Bu sebeplerin dışında ise bebeklerde oluşan kabızlığın başlıca nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Doğuştan süregelen anatomik problemler,
- Endokrin rahatsızlıkları,
- Mide ve bağırsak sisteminde oluşan rahatsızlıklar,
- Sinir sisteminden kaynaklı rahatsızlıklar,
- Diş çıkarma döneminde bağırsak sisteminde yaşanan düzensizlikler,
- Doğuştan kaynaklı olarak nitelendirebileceğimiz karın kas yapısı,
- Yetersiz ve dengesiz bir beslenme sistemi,
- İnek sütü kaynaklı alerjik rahatsızlıklar,
- Kalsiyum yüksekliği,
- Potasyum azlığı,
- B12 vitamini eksikliği,
- Kullanılan demir ilaçları,
Bebeklerin Kabız Olduğu Nasıl Gözlemlenir?
Bebeklerin kabız olduğunu karın bölgesinde oluşan sertlik, kakasına oluşan normalin dışındaki koku, sık ağlama ve huzursuzluk, iştahsızlık, kaka yapmadan önce oluşan huzursuzluk, kakanın kuru ve sert olmasını gözlemleme gibi sebeplerle tespit edebiliriz.
Kabızlık Tedavisi
Kabızlık problemi yaşayan bebeklerin tedavi edilmediği uzun bir dönem geçirdiğinde iştahsızlık, gelişme geriliği, karın ağrıları, uzun süren huzursuzluklar ve bunların sonucunda oluşan psikolojik sorunların gelmesi olarak gözlemlenmektedir. Bu gibi durumlara sebep vermemek adına uzun süren bir kabızlık problemi gözlemlendiğinde hemen doktorunuza başvurarak en doğru tedavi yöntemlerini öğrenmelisiniz.
Böyle bir problem ile karşı karşıya durumdaysanız Turgutlu Odak Tıp Merkezi Çocuk Hastalıkları Polikliniğinden Randevu Almak İçin Lütfen Buraya Tıklayın…