Yükleniyor...

Gebelikte Beslenme

Gebelik asla sınırsız yemek değildir, kaliteli ve dengeli beslenme hem rahat bir gebelik süreci hem de sağlıklı bir doğum sağlar. Protein ve vitamin içeriği olan besinler (et, süt, yumurta, sebze, meyve) bol, yağ ve karbonhidrat içeriği olan besinler (ekmek, börek, tatlı, yağlı) az tüketilmelidir.

Gebelikte 3. aydan itibaren bu beslenme disiplinine uyulması annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesi ve sağlıklı bebek gelişimi acısından son derece önemlidir. Gebeliğe başlangıç kilosuna göre değişmekle beraber, tüm gebelikte ortalama 11-14 kg kilo alımı gerçekleşmesi ideal kabul edilir. Gebeliğin ilk 6 ayında ayda bir kilogram, 6. aydan itibaren ayda bir ile iki kilogram alınması gereklidir. Gebelik boyunca beslenme açısından aşağıdaki noktalara dikkat etmekte yarar var.



İlk üç ay az miktarlarda ama sık beslenin: İlk üç ayda, anne sık aralıkla az miktarlarda beslenmelidir. Yağsız, kokusuz, baharatsız ve tuzlu yiyecekler ile kraker, beyaz leblebi gibi atıştırmalıklar bulantının bastırılmasında faydalı olacaktır. Bu dönemde anne adayı, istediği her şeyi yiyebilir ancak istemediği gıdayı yemek için gereksiz bir çaba içinde olmamalı. Sağlıklı bir genetik yapıya sahip bebek, bu dönemde annenin beslenmesinden olumsuz olarak etkilenmez. Bu dönemde balık, yumurta, süt- süt ürünleri ve et ürünleri tüketilebilir. Raf ömrü uzun olan, katkı maddesi içeren gıdalar (sosis, salam, hazır meyve suyu vs.) tüketiminden kaçınılmalıdır.


3.aydan sonraki beslenmede dikkatli olun: Gebeliğin 3. ayından sonra hormonların daha sabit seyretmesi nedeniyle, anne hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatlamış olacaktır. 3. aydan doğuma kadar ki süreçte beslenme, anne ve bebek açısından, çok önemlidir ve ilk 3 ayın tersine çok sıkı bir disiplin gerektirir.


Gebeliğin bu periyodunda, günlük 1600 kcal olan enerji tüketimi 2200 kcal düzeylerine çıkar. Bu nedenle, beslenme düzeninin 3 ana öğün yanında mutlaka 3 ara öğün şeklinde düzenlenmesi gerekir.


Süt ve süt ürünleri tüketin: Günlük diyette mutlaka süt ve süt ürünlerinden, günde en az 1 bardak süt, bir kâse yoğurt, peynir olmalı ve her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Süt ve ürünleri, protein ve kalsiyum kaynağı olduğu için bolca tüketilmelidir.


Haftada en az iki öğün kırmızı et tüketin: Özellikle et ve et ürünlerinin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmeli, raf ömrü uzun olan katkı maddeleri içeren gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir.


Haftada en az 3 gün yumurta tüketin: Yumurta çok kaliteli protein içerir ve hatta mümkünse daha sık tüketilmelidir.


Haftada bir öğün balığı sofranızdan eksik etmeyin: Midye, istiridye, kılıçbalığı, köpek balığı ve kral uskumru türü balıklar yüksek düzeyde cıva içerebileceğinden, bu balıkların tüketimi sakıncalıdır. Levrek, çipura, somon gibi büyük balıklar tüketilmelidir. Bununla beraber dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da haftada 350 gramdan fazla balık tüketilmemesi ve suşi gibi çiğ balık içeren Uzakdoğu yemeklerinden uzak durulmasıdır.


Akşam yemeklerinde Akdeniz mutfağını tercih edin: Akşam yemeklerinde herhangi bir hastalık ya da gebeliğe bağlı diyabet yoksa meyveler ve yeşil sebzeler bolca tüketilmelidir. Zeytinyağlı yeşil salata tüketimi vitamin kaynağı olmasının yanında bağırsaklar acısından da sağlıklıdır.


Ceviz, badem, kuru inciri sofranızdan eksik etmeyin: Omega yağ asitlerinden zengin olan, ceviz, badem ve lif kaynağı olan kuru incir, kuru kayısı gibi gıdaların tüketimi önemlidir. Ancak miktarına dikkat etmek gerekir. Kilo kontrolü açısından tatlı, pasta, hamur işi, çikolata gibi gıdalardan uzak durmakta yarar var.


Günde 3 litre sıvı tüketmeye önem verin: Gebelik boyunca ve sonrasında günde iki litre su içilmelidir. Ayrıca soda ve maden suyu yoğun mineral içerir ve tüketilmesi faydalı içecekler arasındadır. Asitli ve gazlı içecekler midede rahatsızlık yaratabileceği için sık olarak tüketilmemelidir ancak haftada 1-2 kez tüketilebilir. Günde 3-4 bardak açık çay, 1 fincan kahve (tercihen filtre kahve) tüketilmesinde sakınca yoktur.


Gebeliğin 3. ayından itibaren, dengeli ve disiplinli beslenmeye mutlaka düzenli egzersiz programı eklenmelidir. Haftada en az 2 gün birer saat yürüme, yüzme, gebeliğe özel yoga, pilates yapılabilir. Ancak tehlikeli sporlar, ağırlık içeren egzersizler, bisiklet, paten gibi aktivitelerden kaçınılmalı.


İlgili Hekimler

Kadın Hastalıklarıyla ilgilenen hekimlerimizi aşağıda görüntüleyebilirsiniz.

Op. Dr. Müfit ÖZYİĞİT
Op. Dr. Müfit ÖZYİĞİT

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı

- Hakkında